Zápisky ze Science Café: Autonomní vozidla

V úterý 9.2. 2016 jsem se zúčastnil zajímavé přednášky o autonomním vozidlech v rámci cyklu Science Café. Prostředí kavárny Potrvá, kde se akce konala mi hodně připomínala Loft No. 8 ve které se pravidelně koná TopMonks Caffè. Neformální prostředí, mírně v podzemí, bez oken, řečník stojí uprostřed mezi diváky a ti si mezi tím popíjejí nápoj dle vlastní volby. A i přesto, že se tomu říká cafe, většina si dala pivo :-).  Tedy nejedná se o klasický typ prezentace s řečníkem před plátnem nebo tabule, jak jsme na to zvyklí z akademického světa. Celkově to na mě udělalo dobrý dojem. Určitě se tu zas někdy musím stavit.

Přednášku o autonomních vozidlech měl doc. Ing. Zdeněk Lokaj, Ph.D. V současné době působí v Ústavu aplikované informatiky v dopravě, na Fakultě dopravní ČVUT v Praze. Zde je pár mých komentovaných skečnotů.

 
Velkým cílem do budoucna bude komunikace mezi auty. Komunikací se rozumí předávaní informací o aktuální rychlosti, směru jízdy a dalších technických dat zajišťujících bezpečný a plynulý provoz na silnici. Tým, který se o tomuto tématu věnuje tlačí zejména na její standardizaci. Tedy, aby výrobci aut, přijali jednotný komunikační protokol.
Nejsem moc nakloněn nějakým povinným nařízením, jelikož dost často to nutí výrobce implementovat řešení méně efektivní, než jaká by dokázal s vlastním návrhem. Nicméně pro pohodový provoz autonomních vozidel na silnicích to bude asi potřeba. Každopádně je dobré myslet i na situace, kdy se na silnicích objeví auta, která toto budou porušovat a budou komunikovat svým vlastním systémem. Řešením může být systém třetí strany, který bude fungovat jako takový "tlumočník" mezi těmito dvěma různými komunikačními protokoly.

Jaké překážky nám ještě brání provozu autonomních vozidel na veřejných komunikacích? Mnozí si možná myslí, že je to technická stránka. Ta, ale zdá se být z velké části vyřešena. Různě po světě již dnes jsou malé i velké věděcké týmy, jenž za sebou mají najeto tisíce kilometrů s autonomními vozy různých značek.
Technologie zdá se být připravená. To co zatím vyřešeno není je legislativa. A legislativa je bohužel strašně pomalá. U některých věcí může schvalovací proces trvat až deset let. Je třeba také rozhodnout kdo ponese zodpovědnost za případné nehody způsobené autonomním vozem. Bude to výrobce nebo majitel vozu?



A jak to bude se zákazníky? Dokáži dnešní "uživatelé" vůbec přijmout autonomní vozy? Dokáží se zbavit nutnosti řídit? Pro mnohé je totiž automobil určitou hračkou, šperkem, kterým ukazují stupeň svého společenského postavení. S příchodem autonomních vozů může jeho vlastnictví postrádat smysl. A auta se mohou jen pronajímat na určité dny a hodiny. Což ostatně zaznělo v loňském CZPodcastu o Roboautech. Z vozů, jak je známe dnes, se totiž časem může stát spotřební zboží. Něco jako takový malý autonomní autobus.

Z projektů, které za sebou mají úspěšné testy je vhodné zmínit italský Viac Vislab a americký Google Car. Tým Vislab má za sebou úspěšně zvládnutou jízdu samořídícím autem z Parmy do Šanghaje. Jednalo se o elektromobil a rozhodovalo se na základě senzorů.
Google Car je mezi veřejnosti zajisté více znám. Ti mají jak v reálném, tak simulovaném prostředí najeto tisíce mil. Jedno omezení co má Google auto, je že může jezdit jen v místech, které bylo dopředu nafoceno speciální kamerou.

 Co tedy dělat dál, abychom brzy na silnicích měli samoříditelné vozy? Zde je pár bodů, které bude potřeba dořešit:

Pokud bude vyřešen systém komunikace mezi vozidly, může se to krásně využit k efektivnějšímu provozu na silnicích. Komunikace může být omezena jen na několik desítek metrů. Například protijedoucí auta mohou informovat o překážkách, jenž čekají na blížící se auta v opačném směru. Auta jedoucí ve stejném pruhu mohou sjednotit svou rychlost a i v případě pomalé rychlosti může i velká kolona ubíhat rychleji než jak se tomu děje při dnešních dopravních zácpách.
Na přednášce také zazněla zmínka o systému eCall (automatické tísňové volání z vozidla). Jedná se o projekt Evropské komise, jenž má umožnit rychlou pomoc při dopravní nehodě. Vozidla vybavená černou skříňkou budou odesílat informace o poloze vozu a data ze senzorů nárazu a zasílat je místním orgánům záchranného systému na linku 112.


Osobně se na příchod autonomních vozidel moc těším. Přirovnal bych to k těšení jaké bylo před příchodem prvních dotykových smartphonů a posléze tabletů. Také se o tom hodně hovořilo a spekulovalo a dnes jsme to přijali jako běžný doplněk. Stejně to vidím i se samoříditelnými auty. Z počátku se většině do toho nebude chtít jít. Ať už z osobních či etických důvodů, ale myslím, že nakonec to přijmeme jako kteroukoliv jinou technologii.

Bude to zcela nový styl přepravy. Nemůžu se dočkat :-).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ohlédnutí za Coderetreatem 2013

Coderetreat, aneb cesta zdokonalování programátorských dovedností

Špatná zkušenost s reklamaci bot v Office Shoes