Kniha Inovátoři, Walter Isaacson

Právě jsem doposlouchal nebo jak občas uvádím, dočetl ušima audioknihu Inovátoři od Waltera Isaacsona. Kniha mě zaujala natolik, že jsem si ji musel koupit i v papírové podobě, abych se mohl k některým příběhům pohodlně vracet a znovu si je pročíst. Na takové to prolistování a letmé prohledávání je papírová kniha přece jen lepší než audio a nebo ebook.


Hlavním sdělení knihy je, že k inovacím dochází ze spolupráce více lidí. Walter Isaacson na mnoha příbězích z 19. až po dnešní 21. století dokazuje, jak právě týmová hra posouvá technologický vývoj kupředu. A nejedná se vždy o nějaké evoluční mega skoky, většinou jde jen o malé krůčky jenž staví na teoriích předchůdců. Důležitost interakce mezi lidmi jenž podporuje kreativitu si uvědomovaly třeba Bellovy laboratoře. Kanceláře, dlouhé chodby a další prostory byly uspořádány tak, aby se náhodně setkávali lidé z různých oborů. Teoretici, materiáloví vědci, elektrotechnici a další se navzájem ovlivňovali a inspirovali. Právě setkávání lidí z různých specializací má za následek ty nejkreativnější inovace. Dalším důležitým prvkem inovací je spojovaní nesouvisejících věcí. Třeba spojení umění a vědy. Když člověk pochopí, která odvětví se navzájem doplňují, může z toho vytěžit.

Zajímavou zmínkou v knize je také vliv žen na vývoj IT. V dnešní době se bere, že svět programování patří zejména mužům. Ovšem na začátku tomu tak nebylo. Byly to hlavně ženy, které staly u zrodu programování. Pánové se na začátku 20. století věnovali zejména hardwaru, který považovali za nejpodstatnější. Zatímco programování brali za podřadnou práci vhodnou pro sekretářky. Pěkně to shrnuje Jakub Čížek v článku na Živě.cz, kde se odkazuje právě na knihu Inovátoři.

V knize je uvedeno spousty zajímavých a inspirativních myšlenek. Asi nejvíce mě oslovil Larry Page z Googlu:
"Až si budete nastavovat cíle, musíte se trochu utrhnout z řetězů. Nenechte se zastrašit nemožným. Měli by jste se pokoušet o věci, které většinu lidí ani nenapadnou."
S tímto se naprosto ztotožňuji. Líbí se mi jít v myšlenkových pochodech až na samé hranice fantazie a ty se pak pokusit realizovat. A to i přesto a možná zejména proto, že většina lidí uvádí, že to nejde.

Snad v každé kapitole je zmínka o umělé inteligenci. Již od prvních sestrojených počítačů se filozofovalo, zda-li takový stroj bude někdy samostatně myslet, jednat a zda-li bude schopen si uvědomovat sám sebe. Walter Isaacson si na konci knihy trochu posteskl, že skutečná umělá inteligence na sebe možná nechá čekat ještě několik generací či dokonce staletí. Tady bych mu trochu oponoval, protože umělá inteligence už je kolem nás v hodně systémech. Jen třeba takové rozpoznávaní obrázků spadá do této oblasti a je již pár let úspěšně vyžíváno.

Na příkladech se superpočítači rozebírá své důvody. Tak například superpočítač Watson sice vyhrál soutěž Jeopardy (u nás "Riskuj!"), ale sám o sobě si to vlastně neuvědomoval. Neuvědomoval si, že hraje nějakou hru, proč ji hraje a vlastně si ani neuvědomoval, že vyhrál. Další souboj mezi člověkem a počítačem se stal, když Garry Kasparov prohrál šachovou partii s Deep Blue od IBM. Kasparov na to později reagoval, že hrál s budíkem za 10 miliónů dolarů. Stroj jen využil silného výpočetního výkonu a masivních znalostí šachových partií. Možná více rovnocenný souboj by to byl, kdyby na jedné straně byla skupina spolupracujících šachistů a na druhé superpočítač. Superpočítač je vlastně systémem navzájem spolupracujících počítačů.

Zamlouvá se mi myšlenka, která zazní ke konci. Že lepší je vytvořit symbiózu mezi člověkem a počítačem než samostatný myslící stroj.
Svatým grálem vypočetní techniky nemusí být umělá inteligence. Namísto toho může být naším cílem hledání způsobů, jak optimalizovat spolupráci lidských a počítačových schopností - jak utužit partnerství, v němž necháme stroje dělat to, co umí nejlépe, a ony nás nechájí dělat to, co nejlépe umíme my.
 Budoucnost bude patřit lidem, kteří dokáží nejlépe vycházet s počítači.

Celkově knihu hodnotím pěti hvězdičky z pěti. Doporučuji všem co se zajímají o inovace a historii výpočetní techniky.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Ohlédnutí za Coderetreatem 2013

Coderetreat, aneb cesta zdokonalování programátorských dovedností

Špatná zkušenost s reklamaci bot v Office Shoes